ONZE MISSIE

De Vereniging Raymond Leblanc werd op 26 september 2006 plechtig geopend ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van de “Editions du Lombard” en het weekblad “Kuifje”. Ze staat sinds 29 september 2011 open voor het publiek in het Moof-museum, in het centrum van Brussel.

De VZW RL heeft als doel hulde te brengen aan het cultureel erfgoed van Raymond Leblanc, het te groeperen en te bewaren. Raymond Leblanc is onder andere oprichter van de “Editions du Lombard”, het weekblad “Kuifje”, het reclamebureau Publiart en de tekenfilmstudio’s Belvision.

De VWZ RL wil het stripverhaal en de tekenfilm in de kijker brengen via verschillende ruimtes over de realisaties van Raymond Leblanc.

De toekomstgerichte stichting wil ook innovatie aanmoedigen en ondersteunen via een jaarlijkse prijsuitreiking voor jonge stripauteurs. De kandidaten moeten een volledig dossier voorstellen over een onderwerp naar keuze, met een korte inhoud van het hele stripalbum, prenttekeningen en een ontwerp van de kaft in kleur. De prijs beloont in de toekomst nog één winnaar. Hij sleept een publicatiecontract in de wacht van zijn albumontwerp bij Éditions Lombard.

De VZW RL verbindt er zich ook toe het cultureel imago van Brussel als Europese hoofdstad en als centrum van het stripverhaal te promoten door de aandacht te vestigen op haar erfgoed, onder andere via het “Kuifje-gebouw” waarvan het uithangbord geklasseerd is als historisch monument.

Verder wil de SRL een ontmoetingsplaats en centrum van interculturele uitwisselingen worden door het stripverhaal in het algemeen te ondersteunen en hulde te brengen aan de makers ervan.

cubitus.jpg

ONZE PARTNERS